Okulumda Dil Bölümü Açılmıyor. Ne Yapmalıyım?
Dili seven ve bu alanda ilerlemek isteyen birçok gencin bu durumdan muzdarip olduğunu biliyorum. Buna rağmen hedeflerinden vazgeçmek istemeyen arkadaşlarımızın bu uzun yazımı dikkatlice ve sabırlı bir şekilde okumalarını rica ediyorum.
Birçok okulda dil sınıfları iki önemli sebepten dolayı açılmamakta… Bunların ilki okul rehberlik servisleri veya idarelerinin dil sınıflarını sayısal ve TM sınıfları kadar önemsememeleridir. Bundan dolayı bölüm tercihleri yapılırken dil bölümü üstünde pek durulmamaktadır. Ve dolayısıyla dilci olmayı düşünen öğrencileri de bu kararlarından uzaklaştırmak maalesef kolaylaşıyor.
İkinci sebep ise ailelerin, arkadaşların ve yakın çevrenin “Dil bölümüne geçip ne olacaksın?” türünden moral bozucu sözleri… Etrafında bulunan insanlardan sürekli olarak bunları duyan öğrenciler ister istemez dil bölümüne duydukları muhabbet ve ilgiyi kademeli olarak kaybetmeye başlarlar. Bunda dil bölümüne öylesine veya sayısal derslerden kaçmak düşüncesiyle gitmiş olan öğrencilerin başarısız neticelerinin de etkisi olduğu yadsınamaz bir gerçektir.
Muhtemelen tüm dilciler yukarıda yazdıklarımı yaşamışlardır. Gördüğünüz gibi “dil bölümü” sözcüklerini ağzınıza aldığınız ilk andan itibaren büyük oranda destek yerine köstek olunuyor arkadaşlar. Gelelim tüm olumsuzluklara rağmen “Ben yine de Dil Bölümünde okumak istiyorum.” diyen azimli ve kararlı arkadaşlarımıza (okullarında dil bölümü açılmamış olsa dahi) vereceğimiz önerilere…
- Eğer okulunuzda sizin gibi gerçekten yabancı dili seven ve bu alanda ilerlemek isteyen arkadaşlarınız varsa bölüm tercihi yapılırken birlikte bu alanı seçebilirsiniz. Ama sayınızın en az 10 kişi olması gerektiğini de unutmayın. 10 kişi ile açılan bölümü sakın bir başarı olarak görmeyin. En kritik konuya daha gelmedik arkadaşlar…
- Dil sınıfları için en önemli konu sınıfa liderlik ve rehberlik edecek olan kişi yani öğretmenin kim olduğudur. Bu öğretmen, sınıfı için gerektiğinde herkesi karşısına alabilecek, kendi planlarını erteleyebilecek ve sizlere bir aile ortamı sağlayabilecek bir kişi ise okulunuzda açılan dil bölümüne devam edin. Eğer mesleğinde başarılı ve sizi hedefe götürecek bir İngilizce Öğretmeni olmadığını düşünüyorsanız ilk fırsatta hedefleriniz için okul değiştirmelisiniz…
Gidebileceğiniz ve dil sınıflarına sahip okullarda şu ayrıntılara dikkat etmelisiniz:
- Okulun dil bölümü öğrencilerinin önceki yıllarda üniversite sınavlarında elde ettikleri neticeler nasıl?
- İngilizce öğretmeni/lerine dair yaptığınız araştırmaların sonuçlarında karşınıza nasıl bir tablo çıkıyor?
- Bazı okullarda dil sınıflarını iki İngilizce Öğretmeni birden çalıştırmakta. Dil sınıflarıyla çalışmakta olan bir İngilizce Öğretmeni olarak şahsen ben buna şiddetle karşı olduğumu belirtmek isterim. Çalışmaların aralıksız ilerleyebilmesi ve konu bütünlüğünün sağlanabilmesi için bu çok önemli. Hatta ve hatta bununla yetinilmeyip ek kurslarla dil eğitimi destekleniyor mu? Yoksa öğrenciler dil kurslarına mı yönlendiriliyor?
- Gitmeyi düşündüğünüz okuldaki öğrenciler dil bölümünde ne kadar gayretli ve istekliler?
Yazdıklarımı okurken belki çok fazla detay olduğunu düşüneceksiniz. Fakat, pazardan aldığı domatesi, limonu bile inceleyip satın alan bir toplumun bireyleri olan bizler, elbette ki geleceğimizi şekillendirirken de aynı titizlik içinde ilerlemeliyiz…
Yaşadığımız şehrin büyüklüğü nispetinde dilde başarı sağlamış okulların sayısı artarken yaşadığımız şehrin küçük olması veya ilçede yaşamamız durumunda dil bölümü olan okul alternatiflerimiz oldukça kısıtlı hale gelmektedir.
Peki diyelim ki araştırmalarımızı tamamladık ama istediğimiz gibi bir okul bulamadık. Şimdi ne yapmalıyız?
Bu durumda yabancı dil yolculuğumuza ya bireysel çalışmalarımızla yada özel ders/dil kursu takviyesi ile devam edebilirsiniz. Özel ders bu konuda oldukça maliyetli olacaktır. Çünkü Genel İngilizce değil Akademik İngilizce dersleri ile takviyede bulunmanız gerekecek. Ve bunun da özel dersleri daha maliyetlidir.
Dil kursuna gidecek olanlar ise YDS/YKS-Dil (YDT) alanlarında uzmanlaşmış/markalaşmış kurumları tercih etmelidirler. Böyle olduğu takdirde bir başarı elde etmek mümkündür. Ama kesinlikle seçici olmanız gerektiğini unutmayın.
Okulunda sayısal veya TM bölümlerinde eğitim görüp hafta sonları/okul çıkışlarında bir dil kursuna giderek eğitim alanlar okulda gördükleri matematik eğitimini sağlamlaştırarak dil puanındaki eksikliklerine destek verebilirler. Dilde başarılı iseler her çözdükleri matematik neti onları hedefe biraz daha yaklaştıracaktır.
Gelelim en zor ve en son seçeneğimize. Yani bireysel olarak çalışacak olan arkadaşlarımıza…
Bu yol en meşakkatli ve zorlayıcı olan yoldur. Çünkü Akademik İngilizce kolay kolay bireyselde halledilemez. Hayatınız boyunca göreceğiniz en ileri düzey metinleri, sözcükleri ve dilbilgisi yapılarını tek başınıza halletmeniz gerekecek. Dil bölümünü bu kadar yürekten isteyen arkadaşlarımızı bu konuda yalnız bırakacak değiliz. İşte bu zorlu sürece başlayacak olan genç arkadaşlarımıza tavsiyelerim:
- Satın almayı düşündüğünüz tüm kaynakları mutlaka internetteki çeşitli sitelerde yer alan puanlama, yorumlara ve baskı adedine dikkat ederek alın. Ayrıca size destek veren İngilizce Öğretmenleri ile YouTube’da yer alan kitap inceleme videoları hangi eserleri daha fazla ön plana çıkarıyor bunlara dikkat edin. Bu konuda benimde YouTube kanalımda yer alan kitap incelemelerine de bakabilirsiniz.
- YouTube ve Instagram’dan YDS, YKS-Dil/YDT kanallarını/sayfalarını takip ederek paylaşımlarından faydalanmak ve notlar çıkarmanız gerekmekte.
- Bolca makale ve orijinal romanlar okuyarak ileri düzey metinlere ve sorulara ön hazırlık yapabilirsiniz.
- Cep telefonunuza YDS uygulamalarını indirin ve düzenli olarak bu uygulamaları kullanın. İndirmeden önce mutlaka indirilme sayıları ve puanlamayı dikkate alın.
- Konu açıklamaları ve sınav tekniklerine dair kitaplarınızı bitirdikten sonra video/sesli çözümlü deneme paketlerini alın ve çözmeye çalışın. Aldığınız netleri ve sık hata yaptığınız alanları analiz ederek eksik olduğunuz alanları tespit edin.
- Her daim sabırlı, sistemli ve düzenli olmaya gayret edin.
- Asla pes etmeyin! Takıldığınız her soruyu mutlaka bir İngilizce Öğretmenine, veya bu alanda iyi olduğunu bildiğiniz bir arkadaşınıza sorabilirsiniz. Hatalar yapa yapa netlerinizi zamanla daha yukarı çekeceksiniz.
- Gerek çevrenizde ve gerekse sosyal medyada diğer dilcilerin nasıl çalıştığını yakından takip edin. Bunlar size yeni taktikler geliştirme fırsatı sunacaktır. Faydalanın
- Çalışırken karışık veya ilginç gelen detayları renklendirin. Daha sonra yapacağınız seri tekrarlarda bu alanlara odaklanmak size zaman ve doğru tekrar imkanı verecektir.
- Düzenli olarak notlar çıkarın ve bunu asla bir zaman kaybı olarak görmeyin. Çıkardığınız notları göz önünde bulundurun. Sık sık ne kadarını hatırladığınızı görmek için tekrardan geçirin.
- Kelimeleri asla ezberlemeye çalışmayın. Aksine; kavramaya gayret gösterin. Zorlandığınız kelimeleri örnek cümleler içinde kullanmakta kalıcı öğrenmeye etki eder. Cümle oluşturmakta zorlanıyorsanız online sözlük sitelerinde kelimeyi arattırdığınızda çıkan örnek cümlelerden notlar alabilirsiniz.
- Uzaktan eğitimle bir kursa göre daha uygun maliyeti olan başarılı bir sisteme/siteye üye olabilirsiniz. Fakat her zaman olduğu gibi sağlam bir araştırmayı ihmal etmiyoruz. Sonucunda ümitlerimizi tamamen kaybetme riskini yaşamak istemeyiz öyle değil mi?
Yazımın sonuna geldim arkadaşlar… Dil bölümünü zorluklara ve engellemelere rağmen seçen tüm arkadaşlarımıza bu yeni yolculuklarında başarılar diliyorum. Dilsinifi.com olarak bizi her zaman yanınızda bulacağınızı bilmenizi isterim. Tüm sorularınızı yorum bölümünden ileterek yeni yazılacak olan yazılarıma yön verebilirsiniz. Her şey gönlünüzce olsun arkadaşlar…
Not: Görseldeki resim iki dil sınıfımdan birinin resmidir 🙂 O sınıfım 12 lerim için tahsis edilmektedir. Buradan sonraki adım üniversitedir bizler için…