İleri Düzey İngilizce Sınavlarına hazırlanan bir kişinin okuma konusunda dikkat etmesi gerek pek çok nokta var. Bu yazımda kısaca bu konulara dikkat çekmeye çalışacağım.

Ülkemizde, “İngilizceyi anlamadan dahi test teknikleriyle yapabilirsiniz…” tarzında cümlelerle başlayan ifadeler kullanmak maalesef bazı kursların ve özel ders veren eğitmenlerin sloganı haline gelmiş durumda. Bir İngilizce öğretmeni olarak bir dili dahi konuşamayan ve bir şekilde üniversite kadrolarında kendilerine yer bulmuş kişileri tam bir akademisyen olarak nitelendiremiyorum. Ve benim yazacaklarım kesinlikle bu tarz bir sistem arayışı içinde olanlara göre olmayacak. Aksine hem dilde kendisini geliştirmek isteyen hem de İleri Düzey İngilizce’de başarı elde etmek isteyenler için yazıyorum bu yazımı…

  1. Öncelikle kişinin kendi seviyesini ve İngilizce düzeyini bilmesi çok önemli. Bunun için internette veya çeşitli kurumlarca ücretsiz olarak düzenlenen sınavlardan faydalanmak mümkündür. Seviyemizin tam bilinmesi bizlere diğer eksiklerimizin tamamlanması konusunda yardımcı olacaktır.
  2. Seviyemizi öğrendikten sonra Oxford University Press, Cambridge University Press, Longman Pearson ve Penguin Readers gibi yayınların seviyelendirilmiş kitaplarından (Graded Readers) faydalanmamız gerekecek. Bu yayınlar çok etraflıca incelenip amaca tam hizmet eden bir tarzda yazılmaktadır. Tüm eserlerde birçok ince detay gözetilerek ve seviyelere uygun bir şekilde içerikler yazılmaktadır. Birçok yerli firma tamamen ticari kaygılarla bu piyasaya girmeye çalışsa da benim tavsiyem üzülerek belirteyim ki yine bu yabancı yayınlardan yana olacak. Ülkemizde bu alanda hala yerli firmaların kaliteli içerik çıkaramaması ayrıca üzücü…
  3. Bu kitaplar level/stage 1-6 seviyelerine göre listelenir. Her seviyeden en az 3 kitap okumanızı şiddetle öneririm. En son aşamada 6. seviye kitapları da bitiren ve rahat bir şekilde ilerleyen bir kişi artık İleri Düzey İngilizce Sınavlar için alt yapısını bir yere kadar oluşturmuş olacaktır.
  4. Geldik en kritik aşamalara… Belli bir alt yapıya sahip olan kişilerin ilk yapacakları şeyler orijinal romanlara başlamaktır. Fakat ilk okuyacağımız romanlar mutlaka iyi bildiğimiz bir kitap veya filmini izlediğimiz bir eser olmalı. Aksi takdirde romanlardaki edebi ifadeler ve daha karışık cümle yapıları motivasyon kaybına sebebiyet verebilir.
  5. “YDS Sorularının geldiği siteler”, “YDS Sorularının alındığı siteler”… şeklinde yapacağımız aramaların sonu olarak Google bizlere hangi sitelerde daha çok zaman geçirmemiz gerektiğini gösterecektir. Bu siteler artık düzenli olarak ziyaret etmemiz gereken başucu kaynaklarımız haline gelmelidir.
  6. Düzenli olarak roman veya makale okuyan bir kişi öncelikli olarak ağır, arasözü bol ve devrik yapıların da yer aldığı cümlelere alışacaktır. Birçok adayın en büyük korkusu hep paragrafların yer aldığı sorular veya kelime bilgisine dayalı sorulardır. Düzenli olarak roman veya makale okunması bu engeli ortadan kaldırmak için sağlam bir alt yapı çalışması olacaktır.
  7. Okuma süresince mümkün mertebe sözlük kullanılmaması tavsiye edilir. Ben bu tavsiyeye şu notu düşmek zorundayım. Bazı anahtar kelimeler çok sık tekrar edecektir. Bu kelimeleri cümle bütünlüğünden çıkaramıyorsanız sözlüklerden destek alabilirsiniz.
  8. Bu metinleri düzenli olarak okuduğunuzda sınavlarda çok sık kullanılan akademik düzeydeki kelimeleri farkında olmadan zihninize kaydetmiş olacaksınız. Zorlandıklarınızı notlar şeklinde temize de çıkarabilirsiniz.
  9. Bazı kalıplaşmış veya ek sözcükle kullanılan yapıları da yine çok okuyanlar ezberden uzak durarak öğrenmiş olacaklardır. Rakipleriniz ellerinde liste liste çalışırken ve kalıcı olmayan ezber yöntemine başvururken sizler tüm kelime ve kalıpları cümleler içinde görerek sağlama almış olacaksınız.
  10. Zaman zaman çözeceğiniz bazı sorularda bu kulağıma hoş geldi diyerek doğru cevabı işaretleyeceksiniz. Aslında farkında olmadan öğrendiğiniz yapılar/sözcükler zihnin derinliklerinden size doğru cevabı işaretletecektir.
  11. Okuduklarınız hem orijinal eserin verdiği o kendine özel lezzeti verecektir hem de genel kültür düzeyinizi yukarı çekecektir. Siz tüm bunları bir sınava hazırlanırken yapmış olacaksınız. Rakiplerinizin korkulu rüyası haline gelmiş olan ileri düzey metinler sizin için artık bir solukta okunabilen ve ilgi uyandıran metinlere dönüşecektir.

Yolunuz açık olsun arkadaşlar. Sınavlarınızda başarılar dilerim…